Anonymous
Anonymous asked in Science & MathematicsMathematics · 1 decade ago

word problem.. t-shirts...?

rima bought a case of concert t-shirts for $450.00 . she kept two t-shirts for herself and solf the rest for $560, making a profits of $10 on each t-shirts. how many t-shirts were in the case?

please explain thx in advance.. =D

2 Answers

Relevance
  • 1 decade ago
    Favorite Answer

    Let t be the number of t-shirts bought.

    Let c be the cost of one t-shirt.

    Let t-2 be the number of t-shirts sold.

    Let c+10 be the sale price of one t-shirt

    Rima bought t shirts at a cost of c each for a total of $450.

    tc = 450

    Then she sold (t - 2) shirts at a price of (c+10) for a total of $560.

    (t - 2)(c + 10) = 560

    That's two equations and two unknowns which can easily be solved.

    Solve the first equation for one variable:

    c = 450/t

    Plug this into the second equation:

    (t - 2)(450/t + 10) = 560

    Multiply both sides by t:

    (t - 2)(450 + 10t) = 560t

    Expand out on the left using FOIL:

    450t + 10t² - 900 - 20t = 560t

    Group like terms on the left:

    10t² + 450t - 20t - 560t - 900 = 0

    10t² - 130t - 900 = 0

    Divide both sides by 10 to simplify things:

    t² - 13t - 90 = 0

    Factor that:

    (t - 18)(t + 5) = 0

    That means Rima either bought 18 shirts or -5 shirts. Only one answer makes sense.

    Double-check the answer:

    18 shirts x $25 = $450 (bought)

    16 shirts x $35 = $560 (sold)

    Answer:

    18 shirts

    P.S. She made a profit of $10 for each shirt sold. That's 16 x $10 = $160. But she kept 2 shirts for herself worth $50. That's why the difference is $110.

  • 1 decade ago

    the difference between the purchase price and the selling price its the profit 560 -450 = 110

    the profit is 10 x the number of shirts remaining

    or the original number less the 2 she took

    n-2

    560- 450= 10(n-2)

    110 = 10n-20

    10n= 130

    n=13

    13 shirts in the case

Still have questions? Get your answers by asking now.