Anonymous
Anonymous asked in Science & MathematicsMathematics · 8 years ago

Airplane Math Question?

I am having trouble with this problem: A plane flies 2400 miles in 6 hours, with a tailwind all the way. The return trip on the same route, now with a headwind, takes 8 hours. Assuming both remain constant, find the speed of the plane and the speed of the wind. Can someone please show me how to work the problem?

1 Answer

Relevance
  • 8 years ago
    Best Answer

    Let S = speed of plane and W = speed of wind

    Distance = effective speed x time

    For the journey out

    2400 = (S + W) x 6

    or

    S + W = 2400 / 6 = 400

    or

    S = 400 - W

    For the journey back

    2400 = (S - W) x 8

    or

    S - W = 2400 / 8 = 300

    or

    S = 300 + W

    Therefore as the plane's air speed is the same

    300 + W = 400 - W

    or

    2 * W = 100

    or

    W = 50

    Therefore S = 300 + 50 = 400 - 50 = 350

    The Wind speed is 50 MPH

    The plane's air speed is 350 MPH

    The ground speed on the first leg is 400 MPH

    The ground speed on the return leg is 300 MPH

Still have questions? Get your answers by asking now.